Bor du på Gotland? Eller har du en stuga där? Oavsett känner du säkerligen till att ön har bland de flesta soltimmarna i Sverige. Mycket sol är en förutsättning för att solceller ska generera energi som är värt kostnaden och mödan som krävs för att installera dem. Den som åker runt på Gotland kan med jämna mellanrum se hustak som är klädda med solceller. Det tycks vara särskilt vanligt här, och kanske just till följd av att soltimmarna är så många. Givetvis kan det också ha att göra med att ön är ganska hårt drabbad av strömavbrott. Att ha reservel är en av fördelarna med att ordna en solcellsinstallation på huset.

Hur går det till?

Hur det går till att beställa solceller kan, i detalj, variera lite mellan olika installatörer. Vanligtvis börjar du med att ta reda på hur stor din takyta är. Det bästa är om du kan fotografera och ta med en skiss som du kan visa upp för bolaget du ska låta installera solcellerna.

Läs mer om solceller på Gotland här.

Ta kontakt med bolaget och fråga i detalj om vilken information de vill ha. När du har gett dem informationen kan de komma med en offert, som du kan ta ställning till. Som när man anlitar tjänster överlag kan det vara bra att granska offerten noggrant, och även ta in flera om det går (på Gotland finns det dock inte alltför många aktörer). Se till vad som faktiskt ingår i offerten, och inte bara till totalpriset.

Rot-avdrag

Solcellsinstallationer omfattas av rotavdraget. Vid en större installation kan du spara flera tiotusentals kronor. För den som gör en normalstor installation, säg mellan 20 och 45 kvadratmeter, kan man spara allt mellan 5 000 till 12 000 kronor på avdraget. Du behöver inte göra någonting för att göra avdraget, utan firman drar av summan direkt på fakturan och skickar in uppgifterna till Skatteverket.

Vad krävs för en standardinstallation?

Det finns ett antal kriterier som behöver uppfyllas för en solcellsinstallation.

  • Fri takyta. Har du bara ett fåtal kvadratmeter är det kanske inte värt installationskostnaderna.
  • Den fria takytan lutar mot syd, sydväst, sydost, öst eller väst.
  • Takytan är inte skymd.
  • En lutning på mellan 0 – 60 grader. Andra lutningar kan fungera, men kräver speciell montering och ger andra effekter.
Solcellsinstallationer på Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *