Polyuretan är ett material som du kommer i kontakt med varje dag på ett sätt eller ett annat. Materialet förekommer nämligen i olika produkter som du använder såväl hemma som på kontoret, i bilen eller på andra platser. Det är en slags plast som förekommer i flera olika former. Den kan vara antingen flexibel eller solid.

Några exempel på användningsområden för polyuretan är:

  • Isolering i kylskåp och frysar
  • Byggnadsisolering
  • Vaddering i möbler
  • Madrasser
  • Bildelar
  • Sportkläder
  • Skosulor
  • Bildäck
  • Lim

Som du märker är detta ett väldigt modernt och mångsidigt material. Det är dessutom väldigt säkert och används därför vid framställning av en rad olika produkter. Produkterna ifråga kan vara antingen för konsumentbruk eller för industriellt bruk. Detta är helt enkelt ett väldigt viktigt material som gör våra liv enklare och mer bekväma!

Historien bakom materialet polyuretan

Materialet polyuretan uppfanns 1937 av en tysk kemist vid namn Otto Bayer (1902-1982). Denna kemist var faktiskt inte släkt med den familj som grundade företaget Bayer Group. Det är ju annars lätt att tro det med tanke på att han bär samma efternamn. Med det sagt arbetade han faktiskt för just detta läkemedelsbolag och uppfann under sin tid på företaget det plastmaterial som vi avhandlar i den här artikeln.

Som vi redan har varit inne på finns det flera olika varianter av detta material. De skiljer sig åt vad gäller såväl utseende som känsla. Precis som du säkert har lyckats gissa dig till används de också i olika produkter. Några exempel på dessa är alltså madrasser, skosulor och lim. Den grundläggande kemin som de olika varianterna av materialet bygger på är dock i grund och botten densamma.

Under 1950-talet började de flexibla skum som idag används bland annat i soffor och andra möbler dyka upp. Även under de efterföljande årtiondena utvecklades materialet polyuretan väldigt mycket. Idag omger vi oss i väldigt hög utsträckning av produkter som helt eller delvis är skapta med hjälp av detta material. Så även om relativt få är väldigt bekanta med materialet i sig känner vi till de produkter som skapas med hjälp av det.

En anledning till att materialet är ganska okänd för den breda massan är att det ofta döljs bakom fodral och andra ytor. Men det är svårt att föreställa sig en värld utan det!

Polyuretan är ett väldigt mångsidigt material

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *