Har du tagit steget att starta eget och vill nu hyra egen lokal? Eller har företaget vuxit så mycket att ni behöver större lokaler? Var mycket noga med att läsa igenom de föreslagna hyreskontrakten innan avtal skrivs. Det är stor skillnad mellan vilka avtal som får skrivas företag till företag i förhållande till om avtal hade skrivits av en privatperson till ett företag.
Kontraktstid och uppsägningstid
När företag hyr kontor eller en lokal är det vanligt med kontraktstider på tre eller fem år. Men självklart finns det även både längre och kortare alternativ. Här är det viktigt att kolla hur lång kontraktstid som gäller samt avtalets uppsägningstid.
Ett exempel kan vara att avtalet löper i tre år och har tre månaders uppsägningstid. Har man inte sagt upp lokalen inom dessa tre månader löper det på med ytterligare 3 år. Det är en lösning som inte får förekomma om en privatperson hyr av en annan privatperson eller ett hyresbolag. Men när företag hyr lokaler och kontor är reglerna helt annorlunda.
Att hyra en lokal i tre år kan kännas som ett stort steg för ett nystartat företag. Men en lösning kan då vara att ha klausul i avtalet som säger att man kan flytta i förväg men att man då får betala en viss summa som ”straffavgift”. Ett populärt alternativ idag är även att hyra kontorshotell, du slipper flera av de svårare bitarna, får tillgång till internet, konferensrum och intressanta människor.
Andrahand?
Får ni hyra ut denna lokal i andrahand till ett annat företag? Om det är tillåtet öppnas en möjlighet att lämna lokalen snabbt trots lång bindningstid. Detta genom att hyra ut den i andrahand. Det är däremot inte speciellt vanligt att hyresvärdar accepterar att företag som hyr i sin tur hyr ut till ett annat företag.
Aktivitet
Var alltid noga med att berätta vad för slags aktivitet som är tänkt att bedrivas i lokalen. Detta så att fastighetsägaren godkänner verksamheten. Man behöver inte vara mer specifik än att säga ”kontorsjobb” men är det istället försäljning, servering eller träning så bör detta poängteras. Lokalerna kan exempelvis ha för dålig ventilation för att vara godkända vid livsmedelshantering osv.
Allt går inte att avtala bort
Det är hyreslagen som reglerar hur avtal får utformas och vad man som hyresvärd kan kräva. Delar av denna lag kan avtalas bort men vissa får inte ändras. Det spelar därmed ingen roll om hyresvärden skrivit in i avtalet att en specifik regel ska gälla om detta inte får avtalas bort enligt lagen. I detta fall väger lagen tyngre.