Det är svårt för landets bostadsägare och hyresgäster att veta huruvida de bör binda elavtal eller ej. Det beror helt enkelt på flera olika faktorer. Ibland kan det nämligen löna sig att ha ett bundet avtal medan det i andra lägen är bättre att välja ett rörligt sådant. Så hur bör du agera nu när elpriserna skenar?

Hur du bör agera beror på flera olika faktorer

Priset på el varierar ofta ganska kraftigt från månad till månad och år till år. Därför väljer många konsumenter att teckna ett fast avtal som jämnar ut topparna och dalarna i prisskillnader. Genom att göra detta kan du skydda dig själv från de allra värsta svängningarna i elpriset.

Men hur ska du då veta hur långt avtal som är lämpligt att teckna? Bör du till exempel välja ett lite mer kortsiktigt sådant eller ett längre? Även detta beror mycket på ett antal olika faktorer. Till exempel spelar det viss roll i vilken del av landet du bor samt vilken tid på året du ska teckna ditt avtal. Utifrån dessa och andra faktorer kan det vara värt att binda elavtalet antingen lite mer kortsiktigt eller på längre sikt.

Därför väljer många att binda elavtal just nu

Generellt sett är det billigare att binda sitt elavtal en lite längre tid än att bara låta det löpa på månad för månad. Anledningen till detta är att din elleverantör får bättre koll på hur mycket el de behöver köpa om du tecknar ett längre avtal.

Om du har ett kortare avtal som bara löper på en månad i taget behöver leverantören i högre utsträckning gissa hur mycket el som kommer att gå åt. Om de räknar för lågt kommer de behöva köpa in ytterligare el till ett högre pris för att möta efterfrågan. Som ett resultat av detta tar leverantörerna vanligtvis mer betalt för dessa kortsiktiga avtal. Detta för att kunna täcka upp risken istället för att själva behöva sitta med skägget i brevlådan.

Du bör även ha följande faktorer i åtanke:

  • Du riskerar att betala mer för elen just nu om du har ett obundet avtal.
  • Det kan ibland vara mer förmånligt att binda avtalet på sommaren. Ibland är det dock det bättre att göra detta på vintern.
  • Det kan skilja tusenlappar varje månade mellan ett bundet och ett obundet avtal.
Binda elavtal eller inte – hur bör jag agera nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *