Skillnaden mellan fondförsäkring och traditionell försäkringDen del av din allmänna pension som kan påverkas är din premiepension som i dagligt tal förkortas PPM och den är en så kallad fondförsäkring som går efter fondmarknadens värde. Här går vi igenom skillnaderna mellan en fondförsäkring och en traditionell försäkring.

2,5 procent av din inkomst varje månad avsätts till din premiepension som du själv kan påverka genom att investera din pension i fonder. Som en så kallad fondförsäkring så kan avkastningen gå upp och ner en hel del för varje år vilken kan låta som en viss osäkerhet och för varje utbetalning av din pension så kommer utbetalningen att vara olika för varje gång. Detta innebär att det är du själv som tar risken i ditt sparande medan i en traditionell försäkring så är det försäkringsbolaget som står för risktagandet vilket kan vara lite skönare för dig.

En fondförsäkring innebär att man placerar sitt kapital i en eller flera fonder som förvaltas av staten via statens fyra egna sparalternativ där du inte aktivt behöver välja bland alla fonder, din bank eller ditt försäkringbolag. Även om det kanske inte låter lika kul med en högre risk så är den stora fördelen med detta är att avkastningen kan bli mycket större än i en traditionell försäkring som bestäms av försäkringsbolaget själva. Via en traditionell försäkring blir du garanterad en viss utbetalning vilket kan vara mycket säkrare för dig. Å andra sidan så kan du aldrig räkna med att få en högre utbetalning av din premiepension men det faktum att det är en tryggare utbetalning kanske gör detta till det bättre valet.

När du går i pension så kommer dina utbetalningar av pensionen från ditt sparande. Detta betyder dock inte att du behöver ha kvar din pension i fonden. Man kan byta från en fondförsäkring till en traditionell försäkring när man går i pension eller vid ett senare tillfälle men efter att man har gjort det så kan man inte gå tillbaka till en fondförsäkring. Vid byte från fondförsäkring till traditionell försäkring så säljer pensionsmyndigheten av fonden eller fonderna och ditt kapital flyttas över till den traditionella försäkringen.

Advisor PPM & Europas Silicon Valley

PPM – Skillnaden mellan fondförsäkring och traditionell försäkring
Märkt på:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *