En viss typ av lån kallas för blancolån och detta är ett lån som innebär att man inte lämnar någon säkerhet. Detta lån kallas ibland även för privatlån. Ibland räknar man även in mikrolån under termen blancolån eftersom inte heller de kräver säkerhet. Du kan ta ett blancolån både hos de vanliga bankerna såväl som olika kreditgivare som finns på nätet. Storleken på ett blancolån kan variera, men överstiger sällan 400 000 kronor. Ansöker du hos en bank är det oftast från 20 000 och uppåt till denna summa som är ett blancolån. Vissa kreditgivare erbjuder blancolån från 10 000 och upp till 350 000- 400 000 kronor. Det är dock bra att vara medveten om att ett mindre blancolån kan ha högre ränta.

Utan säkerhet

Ett blancolån är som sagt ett lån utan säkerhet. Det innebär att du inte behöver ha något av värde som kan ses som en trygghet för den du lånar hos, om du inte kan betala tillbaka. Ett bostadslån kräver exempelvis bostaden som säkerhet. Att erbjuda ett blancolån är för kreditgivaren då en mycket större risk. Det är därför det ofta är mycket högre ränta på dessa lån. Dock har du fördelen av att kunna använda pengarna till vad du vill eftersom det enda kreditgivaren är intresserad av, är om du har en inkomst så att du kan betala tillbaka. För ytterligare ekonomiartiklar och tips rekommenderas denna ekonomisida.

Blancolån kan vara ett sätt att samla små lån och krediter. Man lånar alltså en högre summa pengar, för att kunna betala av de mindre, och ofta dyrare lånen med. Det innebär allt som oftast att det blir en lägre månadskostnad för dig och i vissa fall bra mycket bättre ränta, att samla dina lån.
Tänk dock på att inte ta större lån bara för att du kan. Det är bättre att bara låna till att betala av andra små skulder. När alla skulder väl är betalda, liksom ditt blancolån, då kan det vara dags att se över möjligheterna igen. Har du någon form av säkerhet? Ta då hellre ett utökat lån på exempelvis bilen eller bostaden då detta kan ge ännu bättre ränta än ett blancolån om du funderar på att samla dina lån.

Fakta om blancolån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *