Allt om och inför en uglkurs

Genom att gå en uglkurs kan man utvecklas både på ett personligt plan och som ledare. Det är en väldigt populär kurs som tusentals personer redan har gått men för den som inte riktigt vet vad det är finns säkert en del frågor och funderingar. Lär mer om ugl – vad det är och några saker som är bra att känna till inför ett deltagande här.

Vad är en uglkurs?

Ugl är en förkortning som står för Utbildning av grupp och ledare. Kursen har utvecklats av försvarshögskolan men kommer ursprungligen från den amerikanska armén. Utbildningarna har använts i många år och även om den ändrats och utvecklats en del genom åren så är grunden och syftet detsamma.

Vad är syftet?

Vad är då syftet med en uglkurs? Kort och gott kan man säga att det handlar om att utvecklas på olika sätt, vilket kanske inte är så konstigt, utan snarare logiskt. Kursen riktar sig främst till ledare av olika slag men vem som helst kan egentligen gå den, eftersom man även har goda chanser att utvecklas på ett personligt plan. I en uglkurs arbetar man med både med teori och problemlösning, ensam och i grupp. Man lär sig förstå mer om hur olika människor och personlighetstyper fungerar och arbetar i grupp och man får lära sig att hantera konflikter. Olika ledarskapsstilar diskuteras och så vidare – det mesta som handlar om ledarskap och att vara en bra ledare för sin grupp.

Förutom att utvecklas som ledare kan en uglkurs även bidra till att man som deltagare utvecklas på ett personligt plan. Man kan få bättre självkännedom och bättre självkänsla, men även:

  • Bli bättre på att ge och ta feedback
  • Förstå hur känslor påverkar olika individer

Det mesta man får lära sig i kursen kan man faktiskt ha nytta av även privat – bara en sådan sak som att kunna kommunicera bättre och hantera konflikter är något alla borde öva på.

Bra att veta inför en kurs

Den som deltar i en uglkurs kan behöva förbereda sig lite inför vad som komma skall. Det är till exempel viktigt att känna till att utbildningen alltid ges i internatform – man lämnar alltså inte kursgården så länge utbildningen pågår, vilket vanligen är i fem dagar.

Man bör heller inte känna eller vara bekant med dom andra deltagarna sedan tidigare och det är viktigt att man deltar i kursen under en lugn period, så att man kan koppla bort både arbete och privatliv under dom dagar man vistas på kursgården.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *