Familjerätt är ett område som många jurister har valt att nischa sig inom. Tillika är det ett område som många av kommer i kontakt med någon gång under livet. Det kan till exempel handla om arv, bodelning, vårdnadstvist eller skilsmässa – i den här texten, får du tips från advokaten med fokus på familjerätt. Tipsen kommer från en webbportal med information inom juridik.
Advokaten tipsar att skaffa juridiskt ombud vid vårdnadstvist
Efter en skilsmässa har barnen rätt till umgänge med den förälder som han eller hon inte bor med efter att skilsmässan gått igenom. Tips från advokaten lyder att det är en god idé att ta hjälp av ett juridiskt ombud som kan vara till hjälp när det praktiska ska lösas.
Det är vanligt att man delar upp det 50/50 – men det är inte alltid det är möjligt. Det finns en rad olika orsaker som kan ligga till grund för att barnet kan behöva spendera mer tid hos den ena föräldern. Det kan till exempel handla om avstånd till skola eller kompisar.
Vid vårdnadstvist – otaliga andra är i samma sits
Ett annat tips från advokaten lyder att komma ihåg att det finns många andra som befinner sig i samma situation som dig som befinner dig mitt i en vårdnadstvist. Det är en mycket svår tid för de allra flesta, men det kan finnas en tröst i att veta att man inte är ensam. En stor del av besvikelsen kan bottna i grusade förhoppningar om ett gott samarbete med exet. Inte att förglömma är att barnets välbefinnande alltid kommer först.
Bodelning – gör en lösning i tid
Hur en bodelning ser ut kan variera ganska mycket, beroende på om man gör det som före detta samboende, gifta eller om det görs efter att någon i förhållandet har avlidit. Den som varit sambo omfattas inte av äktenskapsbalken, utan istället av sambolagen. Två samboende kan skriva ett avtal kring hur den gemensamma egendomen ska fördelas, men om inte så har skett, är det alltså sambolagen som gäller. En referens kan dras till äktenskapsförordet, som står över äktenskapsbalken.
Ett tips från advokaten är att gifta gör upp om hur egendomen ska fördelas i god tid. Detta för att undvika att problem uppstår i ett senare skede, eller att andra arvtagare ställer krav i efterhand.
Tips från advokaten:
- Ta hjälp av juridiskt ombud för att lösa det praktiska efter en vårdnadstvist.
- Är du mitt uppe i en vårdnadstvist? Det kan kännas bättre att inte glömma att många andra är i samma sits – att man inte är ensam.
Vid bodelning; gör upp en lösning i tid. Gäller i synnerhet för gifta.