En ”vanlig” ytterdörr ger dessvärre inte ett särskilt bra skydd mot vare sig inbrott, brand eller ljud. Det gör däremot en säkerhetsdörr, och även fast det finns olika klassificeringar av sådana så ger alla ett bättre skydd i någon grad. Det är den stora skillnaden, men för den som vill veta mer om hur säkerhetsdörrar skiljer sig från vanliga finns mer att läsa nedan.

Säkerhetsdörr skyddar bättre

En vanlig dörr är inte speciellt svår att bryta upp – även den mest oerfarne inbrottstjuven kan lyckas relativt snabbt med rätt verktyg. En vanlig dörr skyddar inte heller speciellt bra mot brand och dom farliga brandgaserna som sprider sig snabbt och inte har dom någon större förmåga att stänga ute ljud.

Allt detta är en säkerhetsdörr bra på och därmed finns också många skillnader. Vad gäller brand är gör en dessa mest nytta i ett flerbostadshus men när det kommer till inbrott gäller det alla typer av fastigheter. Det finns som sagt olika klassificeringar på säkerhetsdörrar och ju högre siffra, desto bättre skydd. En säkerhetsdörr med hög klass är nästintill omöjlig att bryta sig in genom – åtminstone krävs både avancerade verktyg och en hel del tid för att lyckas.

Skillnad på utseende?

En vanlig missuppfattning när det kommer till säkerhetsdörrar är att det bara finns ”tråkiga” modeller, utan just några detaljer, att välja bland. Så kanske det var från början när säkra dörrar var helt nytt men idag är det långt ifrån sanningen. Sanningen idag är att man kan få en säkerhetsdörr att se ut i princip hur som helst, bara man hittar rätt tillverkare och leverantör. En del erbjuder till exempel att designa dörrar helt enligt originalen i mycket gamla bostäder. Vad gäller design kan man till exempel få följande:

  • Valfri kulör
  • Släta dörrar eller dörrar med speglar
  • Dörrar med många specifika detaljer

Att tänka på

Många bostadsrättsföreningar väljer att byta till dörrar som ger en ökad säkerhet men det är också många privatpersoner som sett fördelar med att göra det. Det man bör tänka på om man känner sig lockad av tanken är att välja en säkerhetsdörr från ett certifierat företag. Dessvärre finns en del oseriösa aktörer i branschen som installerar kopior som dom utger komma från kända leverantörer.

En annan viktig sak är att låta en certifierad installatör sätta dörren på plats – eftersom minsta fel kan göra att dörren tappar sina säkerhetsegenskaper.

Så skiljer sig en säkerhetsdörr från en vanlig dörr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *