Är skärmen på din telefon, surfplatta eller dator totalt svart? Även om du inte kan starta upp din enhet, kan det finnas goda chanser att inte förlora all information med hjälp av dataräddning. Det är ett ganska okänt ämne för de flesta – i den här texten kan du lära dig lite om vad det handlar om.

Så mycket kostar dataräddning

Tyvärr är det svårt att säga på förhand vad din dataräddning kan tänkas kosta. Det är också svårt för serviceföretagen att skriva ut priser på sina hemsidor. Anledningen är helt enkelt att det är många faktorer som spelar in.

Krävs avancerade åtgärder för en lyckad dataräddning kan priset närma sig 20 000 kronor. Är det ett ”enkelt fall” kan det kosta mer blygsamma 1 500 – 2 000 kronor. Priset beror på hur många timmar personalen behöver lägga ned för att göra jobbet. Tar du kontakt med ett serviceföretag och berättar mer om ditt fall, brukar du ofta få ett pris ganska snabbt. Många erbjuder gratis undersökning och kostnadsförslag.

Så går det till att beställa tjänsten

Exakt hur det går till kan variera lite, men generellt kan förloppet se ut ungefär såhär:

  • Undersökning. Serviceföretaget undersöker din enhet och kontrollerar förutsättningarna. Det kan ta allt ifrån ett par timmar till ett par dagar att slutföra en undersökning, beroende på hur upptagna de är.
  • Kostnadsförslag. Efter att undersökningen är gjord får du ett prisförslag. Om du inte vill köpa tjänsten kan de flesta företag antingen skicka tillbaka den till dig, eller återvinna den på riktigt sätt.
  • Företaget jobbar. Vanligt är att din enhet är hos serviceföretaget i omkring en till två veckor. En del firmor erbjuder möjligheten att betala extra för att få datan betydligt snabbare än så.

Mängden data gör ingen skillnad för priset

En vanlig missuppfattning är att man betalar mer för att återställa stora mängder data. Så är dock inte fallet. Oavsett om det handlar om ett fåtal Mb, eller flera TB, så brukar priset vara detsamma. Istället är det andra faktorer som avgör hur många arbetstimmar som behövs läggas ned för din dataräddning. Givetvis kan det finnas undantag från den regeln, men många serviceföretag har som rutin att alltid göra full dataräddning, eftersom en partiell sådan inte skulle påverka arbetstiden i nämnvärd utsträckning.

Dataräddning – vet mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *