Att låna pengar kan ofta vara ett bra sätt att skapa sig en livlina i en knepig ekonomisk situation. Lånet kan också användas för att hjälpa dig att nå vissa mål som kräver en större initial investering. Men om de lånade pengarna används på fel sätt kan detta få allvarliga konsekvenser för dig. I denna artikel belyser vi de fallgropar vilka du som låntagare bör undvika att falla i.

5 ändamål som du förmodligen aldrig bör låna pengar för

För att undvika de största farorna med att låna pengar bör du undvika att:

  • Ta ett lån för onödiga utgifter. Generellt sett bör rena konsumtionslån undvikas. En bra tumregel är att du inte bör skuldsätta dig för att kunna bekosta en semesterresa, en shoppingtur eller dyr konsumtion av något slag. Konsumtion genererar nämligen ingen avkastning på det investerade kapitalet. Dessutom bör du komma ihåg att du är tvungen att betala ränta på dina lån.
  • Göra riskfyllda investeringar. Det kan förvisso vara smart att investera och låta pengarna jobba, men att ta extrema risker är sällan en bra idé. Investeringar i aktier, kryptovalutor eller spekulativa affärer kan vara väldigt volatila. Även om investeringen skulle bli allt annat än lyckad behöver du fortfarande betala tillbaka de lånade pengarna.
  • Planlöst betala av andra skulder. I vissa fall kan det vara gynnsamt att låna pengar för att kunna betala av andra skulder. Men om du har tänkt göra detta bör du ha en bra återbetalningsplan för att undvika att skapa en skuldspiral som du inte kan ta dig ur.
  • Finansiera en livsstil som du inte har råd med. En annan vanlig fallgrop som vissa låntagare faller offer för är att de försöker finansiera en livsstil som de egentligen inte har råd med. Om du lever över dina tillgångar är detta en livsstil som är ohållbar. I slutändan kommer dina skulder att komma ifatt dig. Därför bör du istället mätta mun efter matsäck och anpassa din livsstil till din aktuella inkomst.
  • Agera långivare åt familj och vänner. Det är väldigt riskfyllt att ta ett lån för att i sin tur låna ut till familjemedlemmar eller vänner. Om de inte betalar tillbaka pengarna i tid är du fortfarande ansvarig för att betala tillbaka ditt lån.
Du bör inte låna pengar för något av dessa ändamål